Gyarapítsa értékeink sorát!

Ne engedje elveszteni!

Tisztelt Vendégünk!

Legyen Ön domaszéki, homokháti, vagy földrajzi helytől függetlenül a térségért tenni kívánó, nyitott szemmel járó polgár, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot!

Javasoljon nekünk akár konkrét értéket, melyről úgy gondolja, fontos megmutatnunk a helyieknek és az ide látogatóknak egyaránt!

Hogy mi is számíthat értéknek, arról lentebb bővebben tájékozódhat, ám ha bizonytalan, de úgy érzi, talált valami fontosat, melytől több, gazdagabb lehet a települési és hazai kultúra, bátran jelezze felénk!

Kellemes és hasznos barangolást vidékünkön!

A bejelentő formanyomtatványt és a mellékelt képi anyagok felhasználhatóságára  vonatkozó nyilatkozatot alább töltheti le:


A kategóriákról


agrár- és élelmiszergazdaság: az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai - beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét -, különösen a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a borászat, továbbá az állat- és növényfajták.

egészség és életmód: a tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a gyógyszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények, gyógyvíz- és fürdőkultúra.

épített környezet: a környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített (mesterséges) része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

ipari és műszaki megoldások: az ipari termelés - beleértve a kézműipart, kézművességet is - szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személy- és áruszállítás.

kulturális örökség: a kulturális örökség szellemi és tárgyi javai, különösen az irodalom, a tudomány, a népművészet és népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet; továbbá a védett ingatlan értékei, különösen a nemzeti vagyon körébe tartozó, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek.

sport: a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, különösen a sportolói életművek és csúcsteljesítmények.

természeti környezet: az ember természetes környezetének tárgyi javai, különösen a fizikai és biológiai képződmények vagy képződménycsoportok, geológiai és geomorfológiai képződmények, természeti tájak, természeti területek, életközösségek és ökológiai rendszerek; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek.

turizmus és vendéglátás: a turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátó-ipari termékek, valamint a vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások.


Kérdezzen bátran!

2012. évi XXX. törvénya magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról


Amennyiben a javasolt érték kiemelkedő csúcsteljesítménynek minősül

Segítségnyújtás és információk a javaslattételi eljáráshoz:


Hungarikumok és Helyi Értékek a Nemzeti Értékpiramis rendszerében:

Javaslattételi űrlap Magyar Értéktárba felvételhez:

Javaslattételi űrlap a Hungarikumok Gyűjteményébe való felvételhez: