Önkéntes tűzoltók

A települési értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma:

A nemzeti érték bemutatása, története:


Az önkéntes tűzoltó társaságok gondolata az 1800-as évek elején Nyugat-Európából indult el. Hazánkban 1860 körül Gróf Szécsényi Ödön szorgalmazta a megszervezését. Létrehozta az első tűzoltóságot, s megalkotta a követelmények rendszerét is. Előírás volt, hogy mely településeken milyen eszközöket kell készenlétben tartani tűzoltásra.

Domaszéken Tombácz Géza elmondásából tudjuk, tűzőrség volt először. Aratás és cséplés idején a gazdák voltak az ügyeletes őrök, a Tanácsházától szóltak annak a gazdának aki éppen soros volt. Két lovasfogattal 24 órás ügyelet láttak el. A jelenlegi Köztársaság téren állt egy fából épített tűztorony, onnan figyelték a földeket. Minden háznál a gabona

1960-ban Farkas Józsefné Tanácselnök Asszony gondolata volt, hogy alakítsanak Domaszéken önkéntes tűzoltóságot. Első vezetője Berta Imre volt, 1960-tól 1968-ig látta el e tisztséget. A tagi létszám: 6fő volt, heti egy alkalommal találkoztak, aratás idején azonban minden nap. Egyébként csak hétvégén, a bálok alkalmával, ott 2fővel voltak ügyeletesek. Tilos volt a bálteremben cigarettázni. A versenyekre a foci pályán készültek. Később megépült a tüzotószertár is, ekkor kaptak egy traktor vontatta kis fecskendőt. A tagokat el is küldték kis fecskendő kezelő tanfolyamra.
Sánta Antal 1968-tól 1990-ig volt vezető. A tagi létszám ez idő alatt 20fő volt. Kéthetente találkoztak, minden alkalommal ellenőrizték a készletet, s hogy üzemkész állapotban legyen a traktor és a fecskendő. Ha versenyre készültek, kétnaponta találkoztak, gyakorolták a tömlőgurítást, vízzel oltást.


Miért érték? Az értéktárba történő felvétel indoklása.

Az önkéntes tűzoltóságoknak ma is nagy hagyománya van egyes közösségekben, komoly élő  hagyományokkal rendelkezik például a szomszédos Ausztriában is. Az önkéntes tűzoltóságok eszménye a közösségért való elkötelezettség szimbóluma.

További képek az önkéntes tűzoltók életéből: