Lovas életforma

A települési értéktárba történő felvételéről rendelkező határozat száma:

A nemzeti érték bemutatása, története:

A tanyai és a vidéki életmód szerves része volt a ló és a lótartás. Közlekedési és munkaeszköz. A robbanómotorok térhódításával egyre inkább háttérbe szorult ennek az állatnak a tartása, azonban a kép ennél árnyaltabb. Az úgynevezett "kegyerók" vagy háztáji kocsik éppen azért kerültek kialakításra, mert a lovakat be kellett vinni a TSZ-be. Az utóbbi években a lovas sportok reneszánszukat élik. Domaszék területén egyre több kertben tartanak lovat saját örömre, sportra.


Miért érték? Az értéktárba történő felvétel indoklása.

A lótartás hagyományai Domaszék kialakulásával egyidejűek. A ma megtalálható lovasok széles spektrumát fedik le a lovas tevékenységeknek, egyedi színt kölcsönözve a településnek, hiszen a fogathajtó versenytől a díjugrató versenyig mindent megtalálhat az érdeklődő.


Hol találom? Az érték pontos földrajzi helye, megközelíthetősége és elérhetőségi címei.

Busi Sándor - Equest Sport: Hobbi és sport lovaglás
6781 Domaszék, Tanya 155. 
https://www.equestsport.com/

Maga is versenyző, ideális helyet biztosít a versenyzők számára. Számos saját versenylovat nevelt ki. Tanyáján nemzetközi versenyeket is rendeztek már. Előre egyeztetett időpontban lovagló órákon várják a hét minden napján a lovagolni vágyókat. A hobbilovak mind indultak díjugrató versenyeken korábban, megbízhatóak, jól idomítottak. Fedeles lovardával rendelkeznek, így bármelyik évszakban szívesen várják az érdeklődőket. A lovasnak saját lovával ugróedzésekre is van lehetőség. Igény szerint rajtengedély-vizsgára, díjugrató versenyre felkészítést vállalnak.

Szűcs Beatrix - Pipacs Tanya
https://lovasterapiaszeged.webnode.hu

Céljuk, hogy bemutassák a lovak emberekre gyakorolt jótékony hatásait, mind szellemi mind pedig fizikai síkon. Az alternatív képességfejlesztő lovas terápia egy olyan komplex személyiség és képességfejlesztő módszer, amely a kineziológia, pszichológia, gyógypedagógia, gyógytorna egyes elemeit felhasználva, valamint a lovaglás és a lóval való kapcsolat áldásos hatásaira támaszkodva elősegíti a testi és szellemi fejlődést, segít a test öngyógyító mechanizmusának beindításában, feloldja a különféle blokkokat, amelyek gátolnak céljaink elérésében és a teljes élet megélésében. Szolgáltatásaik: képességfejlesztés- mozgásfejlesztés- stressz oldás lóháton, élménylovaglás.

Szécsi István

Szécsi István patkoló- és kocsikovácsmester. "A" kategóriás fogathajtó. Lovaival a világ legjobbjai felé igyekszik. Fogatokat készít és ápolja szakmája minden részét, patkolást is végez. Már Domaszékre is szervezett fogathajtó versenyt. Fontos neki a lovas világ kulturáltságának megőrzése.

Engi Gábor

Tanyáján hidegvérű, ősi magyar fajtájú lovakat is tart. Igyekszik fenntartani a lovak által teremtett hagyományt és nem csak kocsi elé fogni őket, hanem mezőgazdasági munkákat is végezni velük. Lovaival rönkhúzó versenyeken is jó eredményeket ér el. A szegedi Omnibuszt is az ő lovai húzzák. Szívesen mennek rendezvényekre, iskolákba, óvodákba, ahol megkocsikáztatják az érdeklődőket és megismertetik őket a lovakkal. Reményeik szerint hamarosan a tenyésztésbe is be tud kapcsolódni.

Itt jegyzik még (források listája, bibliográfia; multimédiás megjelenés; egyéb):